Als eigendom geen handelsmiddel is, kan het eerder worden beschouwd als een verantwoordelijkheid, een recht, of een sociale overeenkomst. Het bezit van iets zou dan niet primair bedoeld zijn om verhandeld te worden, maar eerder om te beheren, te behouden of te gebruiken in overeenstemming met morele, juridische of maatschappelijke principes.
Enkele alternatieve perspectieven op eigendom:
-
Gebruik en beheer – Eigendom kan worden gezien als een recht om iets te gebruiken en te beheren zonder de noodzaak om het te verhandelen. Dit idee sluit aan bij concepten zoals gemeenschappelijk bezit of collectieve verantwoordelijkheid.
-
Morele verplichting – In sommige filosofieën wordt eigendom gekoppeld aan zorg en verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld, grondbezit kan betekenen dat men verantwoordelijkheid draagt voor het behoud van de natuur erop.
-
Sociale toewijzing – Eigendom kan worden beschouwd als een door de gemeenschap erkende toewijzing van middelen, bedoeld om te voorzien in behoeften in plaats van winstbejag. Dit zou bijvoorbeeld aansluiten bij bepaalde vormen van gemeenschapseconomie of coöperatief eigendom.
-
Gebruiksrecht in plaats van eigendom – In sommige culturen en ideologieën bestaat het idee dat eigendom een tijdelijk gebruiksrecht is in plaats van een absoluut bezit. Dit is te zien in inheemse tradities waarin land niet wordt gezien als een bezit, maar als een gemeenschappelijk goed.