Verdiepend gesprek * over welke afspraken zijn er nodig bij het drievoudig eigendom in leef/werkgemeenschappen
Hoe kun je het eigendom van de productiemiddelen grond, arbeid en kapitaal zo vormgeven dat iedereen daar wel bij vaart?
Wat zou dan van iemand in het bijzonder moeten zijn, zodat hij of zij er vrij gebruik van kan maken?
Wat zou dan van ons allemaal moeten zijn, zodat we er samen gebruik van kunnen maken?
Wat zou dan van zichzelf moeten zijn, zodat het voor toekomstige generaties behouden blijft?
Bij drievoudig eigendom maken we onderscheid tussen creatief eigenaarschap, economisch eigenaarschap en juridisch eigenaarschap van grond, arbeid en kapitaal.
Door deze drie van elkaar te onderscheiden kunnen de productiemiddelen tegelijkertijd van iemand in het bijzonder zijn (de creatief eigenaar), van ons allemaal (de economisch eigenaren ofwel: vruchtgebruikers) en min of meer van zichzelf, namelijk een onafhankelijke derde partij (de juridisch eigenaar), die naast een ‘behoudende’ of ‘regeneratieve’ doelstelling ook een bemiddelende rol heeft tussen creatief en economisch eigenaren.
Maar … wanneer je het eigendom van grond, arbeid en kapitaal drievoudig vorm geeft, hoe zit het dan met de onderlinge relaties tussen de drie eigenaren van de grond, de drie eigenaren van de arbeid en de drie eigenaren van het kapitaal? En hoe kan je deze relaties dan praktisch vorm geven?
Hierover gaan Arjan Verschuur (Hof van Moeder Aarde) en Bartele Kiestra (Economy Transformers + Vast en voorGoed) samen met de deelnemers aan deze lezing in gesprek.
Arjan vanuit zijn rol als bestuurder van Hof van Moeder Aarde, waar ze het eigendom van grond, arbeid en kapitaal drievoudig vorm willen geven. En Bartele vanuit zijn rol als docent en adviseur op het gebied van Drievoudig Eigenaarschap van met name gebouwen.
* Note: Deze gespreksronde is voor die mensen die al enige tijd met kapitaalneutralisatie of steward-ownership bekend zijn.